Ballina Balkan (VIDEO) PËRSËRITEN GABIMET NË TEKSTET SHKOLLORE

(VIDEO) PËRSËRITEN GABIMET NË TEKSTET SHKOLLORE

Edhe botimet e reja të teksteve shkollore në gjuhën shqipe vijnë me gabime drejtshkrimore dhe gjuhësore. I tillë është rasti edhe me librin e gjeografisë së klasës së shtatë të autorëve Asllan Selmani dhe Nikolla Panov, ku gabimet drejtshkrimore vërehen që në titullin e këtij libri, shkruan SHENJA.

Në brendinë e këtij libri i cili është ribotim i vitit 2016-të dhe i cili ka kaluar në duart e komisionit recensues për vlerësim profesional të dorëshkrimit, të formuar nga Ministri i Arsimit dhe Shkencës, ka edhe shumë gabime të tjera. Fjalët: “Formuar Qafë Thane, drejti,  çajëve, mollëve, Gistivar “ janë vetëm disa gabime që hasëm gjatë shfletimit të këtij libri.

Albanogët vlerësojnë se gabimet e tilla janë normale por, ekspertët e asaj lëmie duhet të japin më shumë rëndësi dhe vlerë kritereve që i ka gjuha dhe të mënjanohen gabimet drejtshkrimore dhe gramatikore që bëhen nëpër tekstet shkollore. Albanologia, Florie Shaini, thotë se përpos gabimeve në brendi të tekskteve shkollore, ndër gabimet më të mëdha janë ato që bëhen në kopertinën e teksteve shkollore.

“Është e arsyeshme që gjuhëtarët sidomos të japin kontributin e tyre ose tekstet shkollore para se të dalin nga botimi do doja që njëherë të filtrohen pak më shumë dhe të mënjanohen ato gabime më të shpeshta që ne mund t’i hasim gjatë leximit, sepse varësisht besoj që edhe  nxënësit do ta kenë më të vështirë kur të marrin të lexojnë një libër me ca gabime brenda dhe duke mos i vlerësuar si gabime ato do t’i vlerësojnë si të drejta dhe në të ardhmen mund që edhe pasardhësit të shfrytëzojnë dhe të mësojnë diçka të gabuar dhe jo të saktë”, thotë albanologia Florije Shaini.
Ndërkohë, numri një i Arsimit, Pishtar Lutfiu, thotë se këto probleme ai si ministër i ka trashëguar dhe se po punon në zgjidhjen e tyre.

“Me ardhjen e mandatit tim kemi disa problem që kanë qenë edhe të trashëguara. Si ministër i Arsimit kam ndërmarrë masa dhe menjëherë kam reaguar duke formuar një grup ekpertësh të cilët do të merren me analizën dhe përpjekjen që këto tekste shkollore të kemi në fund pas analizës së tyre një model të cilin këto gabime nuk do të përsëriten në të ardhmen”, thotë ministri i arsimit, Pishtar Lutfiu.

Gabimet e tilla në tekstet shkollore shqipe janë një problem disavjeçar, për të cilin opinioni është alarmuar edhe në të kaluarën.

Teuta Buçi /SHENJA/