Ballina Shëndeti Si të mos i dëmtojmë sytë kur jemi para kompjuterit

Si të mos i dëmtojmë sytë kur jemi para kompjuterit

SHPËRNDAJE

Si të mos i dëmtojmë sytë kur jemi para kompjuterit
– Sfondi përtej ekranit të mos jetë asnjëherë krejt i errët.

– Të mos ketë reflekse në ekran.

– Kontrasti dhe drita e ekranit të rregullohen në vlera mesatare.

– Ekrani duhet të jetë rreth 50-60 cm larg syve.

– Mundësisht të përdoret filtër për ekranin kundër reflekseve.

– Të shpluhuroset shpesh ekrani.

– Gjatë punës para kompjuterit është mirë që disa herë në orë të

shkëputet shikimi nga ekrani për rreth një minutë.

– Të rrotullohen sytë në ambientin përreth ose të paktën çdo një

orë të bëhet një pushim prej 15 minutash.

Rrezet ultraviolet dëmtojnë sytë

Ekspozimi i përzgjatur ose jo i duhur nën rrezet e diellit mund të shkaktojë dëmtim të syve. Rrezatimi nga rrezet ultravjollcë B rrezikon pjesët e jashtme të syrit, korenën, konjunktivën dhe lenten kristaline, duke shkaktuar irritim, tharje, skuqje dhe plakje të parakohshme. Rrezatimi nga rrezet ultravjollcë A është më i rrezikshëm për lëkurën dhe sytë, sepse rrezet janë më të shkurtra dhe kanë aftësinë të penetrojnë më thellë në sy, duke dëmtuar retinën. Kataraktet dhe degjenerimi okular janë sëmundjet më të zakonshme të shkaktuara nga dielli. Përdorimi i syzeve të diellit për mbrojtje duhet të fillojë gjatë fëmijërisë. Duke minimizuar ekspozimin nën rrezatimin diellor, është e mundur që të parandalohet dëmtimi i indeve okulare nga rrezet ultravjollcë.