SHPËRNDAJE

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Barack Obama, tha se Kongresi ka bërë “gabim” me prishjen e vetos së tij mbi ligjin që lejon veprime gjyqësore kundër Arabisë Saudite, për shkak të sulmeve të 11 shtatorit.

Obama tha se ligji vë një “precedent të rrezikshëm” për individët në të gjithë botën që të padisin Qeverinë amerikane.

Kongresi, të mërkurën, ka prishur për herë të parë fuqinë e vetos së Obamës.

Legjislacioni, i njohur si Drejtësi kundër Sponsorëve të Terrorizmit, hap rrugën për familjet e vitktimave që të padisin çdo anëtar të Qeverisë saudite, të dyshuar për rol në sulmet e 11 shtatorit.

Pesëmbëdhjetë nga 19 rrëmbyesit e aeroplanëve më 11 shtator, 2001, kanë qenë shtetas sauditë, por Arabia Saudite, aleat i rëndësishëm i SHBA-së, ka mohuar çdo rol në sulmet, që kanë lënë afro 3,000 njerëz të vrarë.

Ndonëse inteligjenca e SHBA-së ka ngritur dyshime për disa lidhje të rrëmbyesve, ajo nuk ka arritur të dëshmojë se zyrtarët sauditë kanë siguruar mbështetje financiare për të dyshuarit.

“Shqetësimi im nuk ka të bëjë asgjë me Arabinë Saudite”, tha presidenti Obama, duke folur për televizionin CNN.

Ai tha se ligji mund të ekspozojë kompanitë amerikane, trupat dhe zyrtarët përballë padive të mundshme jashtë shtetit.

“Unë nuk dua që të arrijmë në një situatë, ku për shkak të punës që bëjmë nëpër botë, të bëhemi subjekt i padive private”, tha Obama.

Drejtori i CIA-s, John Brennan, tha po ashtu se ligji bart “pasoja të rënda” për sigurinë kombëtare”.

Senati ka votiar me 97 vota kundër vetos së Obamës dhe me vetëm një votë për. Në Dhomën e Përfaqësuesve, ndërkaq, 348 vota kanë qenë kundër dhe 77 për. Me këtë votim, propozimi është bërë ligj.

Zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë, Josh Earnest, u tha gazetarëve se votimi ka qenë “gjëja më e turpshme që ka bërë Senati i Shteteve të Bashkuara në disa dekada”.

Por, mbështetësit e ligjit thonë se ai mund të zbatohet vetëm për aktet e terrorizmit që kanë ndodhur brenda tokës amerikane dhe kritikojnë, siç thonë, prioritetin që u jep Obama marrëdhënieve me Arabinë Saudite.

“Shtëpia e Bardhë dhe krahu ekzekutiv janë më të interesuar në konsideratat diplomatike. Ne jemi më të interesuar për familjet dhe drejtësinë”, tha senatori demokrat, Chuck Schumer.

Obama, gjatë dy mandateve të presidencës së tij, ka përdorur 12 herë të drejtën e vetos, por, deri më tash, asnjëra prej tyre nuk është shtypur.

Udhëheqësi i pakicës demokrate në Senat, Harry Reid, ka qenë i vetmi që ka votuar kundër ligjit.

Përgatiti: Valona Tela