Ballina Dossier Nga Sokrati te Churchilli, 10 fjalimet më të mira të historisë

Nga Sokrati te Churchilli, 10 fjalimet më të mira të historisë

Fjalimet e famshme nuk kane pse të jenë të gjatë për të qenë të mëdhenj.

Fjalimet e mëdha nuk kanë pse të jenë të gjatë për të qenë të rëndësishëm.

Këto fjalime të famshme nuk kanë zgjatur me orë të tëra, por ama kanë lënë gjurmë të paharrueshme në histori, kanë shërbyer për të shembur sisteme, për të thyer dogma e për të zhvilluar marrëdhënie njerëzore.

Një prej fjalimeve më të famshme në histori, ai i Winston Churchill, ka qenë një fjalim i shkurtër dhe një ndër fjalimet më frymëzuese në histori.

Në fjalimin e tij të parë si kryeministër i Britanisë, Winston Churchill e lidhi rezultatin e luftës ndaj nazistëve me mbijetesën e Britanisë. Në një prej betejave historike ai mbajti një fjalim, po aq historik. “Ju më pyesni se cilat janë politikat tona? Unë mund t’ju them: Është për të bërë luftë nga deti, toka dhe ajri, me gjithë forcën dhe fuqinë që Zoti mund të në japë; të bëjmë luftë kundër një tiranie monstruoze, e cila s’e ka kapërcyer kurrë errësirën, një katalog i vajtueshëm i krimit njerëzor. Kjo është politika jonë”, tha Winston në fjalimin e tij.

Po aq mbresëlënës është dhe fjalimi i famshëm i inaugurimit të John Kennedy. Në një fjalim të shkurtër, të cilin ai kaloi dy muaj për t’i dhënë formë, Kennedy 43-vjeçar, presidenti më i ri i zgjedhur dhe i pari katolik, theksoi rëndësinë e shërbimit kombëtar. Ndër vite, ky është konsideruar një si prej fjalimeve më frymëzuese, të cilin janë munduar të përtojnë shumë folës të njohur e të shquar. “Tirana Observer” sjell 10 fjalimet më të mira të historisë.

Sokrati, Apologjia

Sokrati

 

I përballur me akuza për “korruptim të rinisë” Sokrati mbajti këtë fjalim – siç na paraqitet nga Platoni – përpara jurisë së Athinës. Apologjia rezultoi e pasuksesshme; ai u dënua nga kolegët e tij dhe si pasojë kreu vetëvrasje. Por kjo pjesë retorike thekson perceptimin që ka vënë në lëvizje filozofinë që atëherë: që njohuria njerëzore është mjerisht e limituar.

Rreshtat më të mirë: “Ora e vdekjes ka mbërritur dhe ne do marrim secili rrugën tonë – unë atë të vdekjes e ju të jetës. Se cila është më e mirë, vetëm Zoti e di”.


Patrick Henry

“Më jepni lirinë ose më jepni vdekjen”, 1775

Patrick Henry

 

Në vitin 1775, teksa kolonistët u mblodhën në Konventën e Virxhinias dhe debatuan nëse do t’i mobilizonin forcat kundër britanikëve, Henry mbajti një fjalim pasionant, në mbrojtje të rezolutës.

Rreshtat më të mirë: “A është jeta kaq e shtrenjtë, e paqja aq e ëmbël sa të merret me çmimin e zinxhirëve dhe skllavërisë. Larg qoftë o Zot. Unë e di se çfarë rrjedhe mund të ndjekin të tjerët, Për sa më përket mua, më jepni lirinë ose më jepni vdekjen!”


Frederick Douglass

“Hipokrizia e skllavërisë amerikane”, 1853

Frederick Douglass

 

I lindur skllav në Merilend, Douglas u arratis në vitin 1838 dhe fitoi një njohje të gjerë për autobiografinë e vitit 1845. I ftuar të fliste me rastin e festimeve të katër korrikut, në qytetin e tij të adoptuar, Rocester, ai shfrytëzoi mundësinë për të lëshuar zemëratën e tij kundrejt padrejtësisë së skllavërisë.

Rreshtat më të mirë: “Nëse i kthehemi deklaratave në të shkuarën, apo profesioneve të së tashmes, mënyra e formimit të kombit duket njësoj e shëmtuar dhe revoltuese. Amerika është false ndaj të shkuarës, false ndaj të tashmes”.


Abraham Lincoln

“Getisburg”, 1863

Abraham Lincoln

 

Në vendndodhjen e një prej betejave më kryesore të Luftës Civile, Lincoln mbajti një fjalim të përmbledhur – rreth tre minuta në kohë dhe rreth 265 fjalë i gjatë – i cili ishte i paharrueshëm. Teksa ndihmonte për t’i kushtuar një varr ushtarëve të rënë të Getisburgut, ai bëri një thirrje që vendi t’i nderonte ato duke nderuar the parimet – liri, barazi – të vlefshme për të dhënë jetën për to.

Rreshtat më të mirë: “Para katër fitoreve dhe shtatë viteve, baballarët tanë sollën në këtë kontinent një komb të ri, të të konceptuar në liri dhe të dedikuar ndaj idesë se gjithë njerëzit janë të barabartë”.


Susan B. Anthony

“E drejta e femrave për të votuar”, 1873

6
Susan B. Anthony

 

Susan B. Anthony u dënua me 100 dollarë gjobë se kishte votuar në mënyrë të paligjshme në zgjedhjet presidenciale të vitit 1872. E inatosur nga kjo padrejtësi ajo ndërmori një turne, në mbrojtje të së drejtës të femrave për të votuar, gjatë të cilit ajo mbajti këtë fjalim. Amendamenti i 19-të i dha të drejtën e votës grave në vitin 1920. Anthony s’e pagoi kurrë gjobën.

Rreshtat më të mirë: “Ishim ne njerëzit; jo ne, qytetarët meshkuj të bardhë, apo ne, qytetarët meshkujt; por ne, të gjithë njerëzit, të cilët formuam Bashkimin. Dhe ne e formuam atë për të siguruar, jo vetëm gjysmën tonë dhe gjysmën e brezave të ardhshëm, por gjithë njerëzit, gra dhe burra”.


Winston Churchill

“Gjak, punë, lot dhe djersë”, 1940

Winston Churchill
Winston Churchill

 

Në fjalimin e tij të parë si kryeministër i Britanisë, Winston Churchill e lidhi rezultatin e luftës ndaj nazistëve me mbijetesën e Britanisë. Në një prej betejave historike ai mbajti një fjalim, po aq historik.

Rreshtat më të mirë: “Ju më pyesni se cilat janë politikat tona? Unë mund t’ju them: Është për të bërë luftë nga deti, toka dhe ajri, me gjithë forcën dhe fuqinë që Zoti mund të në japë; të bëjmë luftë kundër një tiranie monstruoze, e cila s’e ka kapërcyer kurrë errësirën, një katalog i vajtueshëm i krimit njerëzor. Kjo është politika jonë.”


John F. Kennedy

Fjalimi i inaugurimit, 1961

John F. Kennedy
John F. Kennedy

 

Në një fjalim të shkurtër, të cilin ai kaloi dy muaj për t’i dhënë formë, Kennedy 43-vjeçar, presidenti më i ri i zgjedhur dhe i pari katolik, theksoi rëndësinë e shërbimit kombëtar. Ndër vite, ky është konsideruar një si prej fjalimeve më frymëzuese, të cilin janë munduar të përtojnë shumë folës të njohur e të shquar.

Rreshtat më të mirë: “Të dashur patriotë amerikanë: mos pyesni se çfarë vendi juaj mund të bëjë për ju, pyesni se çfarë mund të bëni ju për vendin tuaj.”


Martin Luther King, Jr.

Unë kam një ëndërr, 1963

Martin Luther King, Jr.
Martin Luther King, Jr.

 

Nga shkallët e memorialit “Lincoln” gjatë muajit mars, në Uashington, novelisti i paqes theksoi vizionin e tij për harmoninë mes racave në Amerikë, në një oratori historike. Vitin në vijim, në moshën 35-vjeçare ai u bë njeriu më i ri që fitoi nj çmim Nobel për Paqe.

Rreshtat më të mirë: “Ne kemi ardhur në këtë vend të shenjtë për t’i kujtuar Amerikës ngutin e egër të së tanishmes. Nuk ka kohë për t’u përfshirë në luksin e qetësisë, apo për të marrë ilaçin qetësues për t’i lënë gjërat të ecin gradualisht. Tani është koha për të bërë reale premtimet e demokracisë”.


Lyndon B. Johnson

Premtimi amerikan, 1965

10
Lyndon B. Johnson

 

Në prag të dhunës së shëmtuar ndaj marshuesve të të drejtave civile në Selma, Alabama, në vitin 1965, Johnson adaptoi teorinë “Ne do të mbijetojmë”, në këtë thirrje që vendi t’i jepte fund diskriminimit racial. Duke ushtruar gjithë forcën e presidencës pas lëvizjes, për herë të parë Johnson ndihmoi në përftimin e Aktit të Drejtës për të Votuar.

Rreshtat më të mirë: “Nuk ka më çështje morale. Është e gabuar, krejtësisht e gabuar, t’i mohojmë dikujt prej patriotëve tanë amerikanë të drejtën për të votuar në këtë vend”.


Ronald Reagan

Berlin, 1987

11
Ronald Reagan

 

Kur Reagan i bëri thirrjen e tij të famshme sfiduese Mikhail Gorbaçov, nga Berlini, fjalimi mori kritika nga më të ndryshme. Madje, dhe anëtarët e grupit të presidentit ishin të vakët ndaj tij. Por, në vitin 1989 muri i Berlinit u shkatërrua dhe ai fjalim sot kujtohet sipas gazetës gjermane “Bild”, si fjalimi që “ndryshoi botën”.

Rreshtat më të mirë: “Zoti Gorbaçov, shembeni këtë mur!”/ Tirana Observer/