The New York Times: Dalja jonë e turpshme nga Marrëveshja e Parisit

Vetëm gjeneratat e ardhshme do të jenë në gjendje të llogarisin pasojat e plota të qasjes jashtëzakonisht të shkurtër të Presidentit T...


Vetëm gjeneratat e ardhshme do të jenë në gjendje të llogarisin pasojat e plota të qasjes jashtëzakonisht të shkurtër të Presidentit Trump ndaj ndryshimeve klimatike, pasi ata do të vuajnë nga rritja e deteve dhe dëmtimet e thatësirave që shkencëtarët thonë se janë të pashmangshme, përveç nëse bota sjell emetimet e karburanteve fosile në kontroll.
Por diçla është shumë e qartë tani: Politikat e z. Trump – më e fundit prej të cilave ishte vendimi i tij për t’u tërhequr nga marrëveshja e Parisit të 2015 për ndryshimet klimatike – kanë tronditur aleatët e Amerikës, kanë sfiduar dëshirat e shumicës së komunitetit të biznesit amerikan që ai pretendon t’i ndihmojë, kërcënon konkurrencën e Amerikës, si dhe rritjen e vendeve të punës në industritë vendimtare dhe shkatërroi atë që kishte mbetur nga kërkesa e Amerikës për udhëheqje në një çështje me rëndësi globale.
Fituesit e vetëm të qartë, dhe ne kemi vështruar shumë për t’i gjetur ata, janë mohuesit e ashpër të klimës si Scott Pruitt i Agjencisë së Mbrojtjes të Mjedisit dhe këshilltari presidencial Stephen Bannon, dhe interesa të ndryshme të karburanteve fosile që kanë gjetur në z. Trump një tjetër president (Xhorxh W. Bush ishte i fundit) mjaft të besueshëm për të gëlltitur argumentin e rremë se një marrëveshje për të luftuar ndryshimet klimatike do të shkatërrojë ose të paktën do të pengojë ekonominë.
Zoti Trump e arsyetoi vendimin e tij duke thënë se marrëveshja e Parisit ishte një marrëveshje e keqe për Shtetet e Bashkuara, duke mbështetur argumentin e tij me një bërthamë të madhe të të dhënave dystopiane, të pandershme dhe të diskredituara, të bazuara në numra nga burimet miqësore me industrinë. Këto shifra janë të pakuptimta, siç është edhe argumenti i tij se marrëveshja do ta detyronte vendin të bënte sakrifica të mëdha ekonomike dhe të shkaktojë një rishpërndarje të madhe të vendeve të punës dhe burimeve ekonomike për pjesën tjetër të botës.
Në të vërtetë, marrëveshja nuk kërkon nga ndonjë vend të bëjë asgjë; Pas dështimit të Marrëveshjes së Kiotos të vitit 1997, Kombet e Bashkuara, që mbikëqyrin negociatat për ndryshimet klimatike, vendosën se thjesht nuk kishin autoritetin për të detyruar një marrëveshje ligjore të detyrueshme. Në vend të kësaj, negociatorët në Paris synonin dhe arritën mrekullisht, një marrëveshje vullnetare, sipas së cilës më shumë se 190 vende ofruan synime për emetimet aspiruese, u zotuan përpjekjet e tyre më të mira për t’i përmbushur ato dhe ranë dakord të japin përditësime periodike mbi atë se si po bënin.
Parisi, me pak fjalë, nuk kufizonte ligjërisht zotin Trump nga bërja e gjërave të gabuara që donte të bënte. Që ai tashmë ka bërë. Në muajt e fundit dhe pa u konsultuar me një udhëheqës të vetëm të huaj, ai ka urdhëruar rikthimin e secilës prej politikave mbi të cilat Presidenti Barack Obama e bazoi premtimin e tij ambicioz për të reduktuar emetimet e gazrave serrë të Amerikës me 26 për qind në 28 për qind më poshtë niveleve të 2005 deri në vitin 2025 – më së shumti, politika që synojnë reduktimin e gazeve serrë nga termocentralet me qymyr, automjetet dhe puset e naftës dhe gazit.
Por nëse tërheqja nga marrëveshja nuk do t’i bëjë politikat e brendshme të z. Trump më keq se sa ato janë, është ende një vendim i tmerrshëm që mund të ketë pasoja të mëdha në nivel global. Në letra të mëdha neoni, ai dërgon një mesazh të qartë se ky president nuk di asgjë ose i interesojnë pak shkenca që lëshon paralajmërimet e zymta të katastrofës mjedisore. Këtë ai e di ose pak i intereson për problemet që mund të sjellë ndryshimi i mjedisit, veçanërisht në vendet e varfëra. Ai nuk është i vetëdijshëm që Amerika, historikisht është emitteri më i madh i dioksidit të karbonit në botë, dhe si pasojë ka një detyrim të veçantë për të ndihmuar pjesën tjetër të botës që të adresojë këto çështje. Ai nuk është i vetëdijshëm për dëmet e mëtejshme që do të shkaktojë kjo me marrëdhëniet e tij tashmë të copëtuara me aleatët evropianë. Se keqtrajtimi i tij tani mund të nxisë vendet e tjera që kanë nënshkruar marrëveshjen për t’u tërhequr nga marrëveshja, ose të mendojnë dy herë për premtimet mbi emetimet të tyre.
Ndoshta më e çuditshme nga të gjitha është, që një shef ekzekutiv i cili e mashtron veten si një biznesmen i zgjuar dhe që konkurroi për premtimin e vendeve të punës për klasën e mesme dhe për ta bërë Amerikën përsëri të madhe, duket i verbër për dëmin që do të sjell për interesat e veta ekonomike të Amerikës. Tranzicioni gradual në botë nga lëndët djegëse fosile ka hapur një treg të madh global, që llogaritet të jetë 6 trilionë dollarë deri në vitin 2030, për karburante të rinovueshme si era dhe energjia diellore, për makina elektrike, për bateri të përparuara dhe teknologji të tjera.
Sektori privat i Amerikës e kupton qartë këtë mundësi, prandaj, në janar, 630 biznese dhe investitorë – me emra si DuPont, Hewlett Packard dhe Pacific Gas and Electric – nënshkruan një letër të hapur për Trump dhe Kongresin e zgjedhur në atë kohë, për të vazhduar mbështetjen e politikave të karbonit të ulët, investime në një ekonomi me karbon të ulët dhe pjesëmarrje amerikane në marrëveshjen e Parisit. Për këtë arsye, Elon Musk, shefi ekzekutiv i kompanisë së makinave elektrike Tesla, dha dorëheqjen nga dy këshillat këshillëdhënës presidenciale pasi zoti Trump njoftoi tërheqjen nga marrëveshja e Parisit.
Megjithatë, z. Trump mbështetet në të njëjtin tregim të rremë që republikanët e kongresit kanë qenë duke mashtruar për vite dhe se miqtë e zotit Trump, si Z. Pruitt në E.P.A. Dhe Z. Ryan Zinke në Departamentin e Brendshëm, tani po zotohen (z. Pruitt tek minatorët e qymyrit, z. Zinke për Alaskans) – që rregulloret mjedisore janë vrasës të vendeve të punës, se përpjekjet për të frenuar emetimet e dioksidit të karbonit do të dëmtojnë ekonominë, se e ardhmja qëndron në lëndët djegëse fosile, në gërmimin e qymyrit ende më shumë dhe hapja e më shumë vrimave në tokë në kërkim për më shumë naftë.
Ndërsa realitetet alternative dhe faktet e rreme vazhdojnë, ky argument është për tu mbajtur parasysh. Si një fakt, ajo nuk merr parasysh përfitimet e rëndësishme ekonomike të reduktimit të gazeve serrë, duke shmangur dëmtimin e shëndetit të njeriut dhe mjedisit. Dhe injoron hulumtime të gjera që tregojnë se reduktimi i emetimeve të karbonit mund të nxisë në fakt rritjen ekonomike. Pjesërisht për shkak të investimeve në lëndë djegëse më të pastra, pjesërisht për shkak të përmirësimeve revolucionare në standardet e efikasitetit për pajisjet dhe ndërtesat, emetimet e dioksidit të karbonit në këtë vend ra në të vërtetë rreth 12 përqind gjatë dekadës së fundit, madje edhe kur ekonomia e përgjithshme vazhdoi të rritet. Sipas rregulloreve të supozuara të zotit Obama për krijimin e vendeve të punës, u krijuan më shumë se 11.3 milionë vende pune, krahasuar me dy milionë plus nën regjimin anti-rregullues të zotit Bush.
Është e vërtetë se industria e qymyrit po humbet vende pune, kryesisht si rezultat i konkurrencës nga gazi më i lirë natyror, por industria e lëndëve djegëse të ripërtëritshme është në rritje galopante: Punësimi në industrinë diellore, për shembull, është më shumë se 10 herë se një dekadë më parë, 260.000 vende pune në krahasim me 24.000.
Aty qëndron një rreze shprese se Shtetet e Bashkuara, pavarësisht nga zoti Trump, do të vazhdojnë të bëjnë pjesën e tyre në kontrollin e shkarkimeve të gazrave serrë. Të gjitha forcat e tregut duket se janë drejtuar në drejtimin e duhur. Teknologjitë po përmirësohen. Komuniteti i biznesit është i zemëruar. Një sondazh i Gallup zbuloi se gati dy të tretat e amerikanëve janë të shqetësuar për ndryshimin e klimës dhe Programi Yale mbi Komunikimin për Ndryshimet Klimatike gjeti se pothuajse 70 përqind e amerikanëve donin të qëndronin në marrëveshje, përfshirë gjysmën e votuesve të Trump.
Dhe disa shtete po lëvizin në mënyrë agresive, përfshirë Nju Jorkun. Të mërkurën, Senati i Shtetit në Kaliforni, gjithmonë një lider në çështjet e mjedisit, miratoi një projekt-ligj që kërkon të vendosë Kaliforninë në një rrugë me 100 për qind të energjisë së rinovueshme deri nga mesi i shkekullit. Në të njëjtën ditë, aksionerët e Exxon Mobil fituan një votim vendimtar duke kërkuar që kompania të fillojë të kontabilizojë ndikimin e politikave të ndryshimeve klimatike në biznesin e saj.
Këto mesazhe mund të mos kenë mbërritur në vesh z. Trump. Shpresojmë ama t’i kenë mbërritur botës./Përkthyer nga Lexo.al – The New York Times/

Related

Top Lajm 1414342616085496314

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item