“Politika nuk ka lidhje me moralin”. Urtësia e Nikolo Makiavelit

Ai që dëshiron që të tjerët t’i binden, duhet të dijë si të komandojë Nuk ka asgjë më të vështirë për të marrë në dorë, më të rrez...


Ai që dëshiron që të tjerët t’i binden, duhet të dijë si të komandojë
Nuk ka asgjë më të vështirë për të marrë në dorë, më të rrezikshme për të kryer, apo më të pasigurtë në suksesin e vet, se sa të marrësh udhëheqjen gjatë hyrjes në një rend të ri të gjërave
Asgjë e madhe nuk është arritur ndonjëherë pa rrezik
Lufta nuk shmanget; ajo mundet vetëm të shtyhet, në avantazh të të tjerëve
Politika nuk ka lidhje me moralin
Kushdo që dëshiron të ketë sukses të vazhdueshëm, duhet të ndryshojë sjelljen me kalimin e kohës
Premtimi i dhënë ishte një domosdoshmëri e të kaluarës; premtimi i pambajtur është një domosdoshmëri e të tashmes
Më mirë të të kenë frikën, se sa të të duan, nëse nuk mundesh që t’i kesh të dyja
Sa më shumë rërë që ka zbritur nga ora e qelqtë e jetës sonë, aq më qartë shohim nëpër të
Asnjë sipërmarrje nuk ka më shumë shanse për të dalë me sukses, se sa ajo që i fshihet armikut, deri në momentin e vënies në zbatim
Njerëzit ngrihen nga një ambicie në tjetrën; në fillim ata përpiqen të sigurohen prej sulmeve, pastaj sulmojnë të tjerët
Nëse një njeri duhet ta lëndosh, duhet që ta bësh aq fort, saqë të mos ia kesh frikën hakmarrjes së tij
Njerëzit ose duhet të trajtohen me mirësi, ose të shkatërrohen. Sepse ata hakmerren për lëndimet e vegjël – për ata të rëndët, nuk munden
Metoda e parë për të vlerësuar inteligjencën e një sundimtari, është të shohësh ata që i rrijnë rreth e rrotull
Ai që mashtron, do të gjejë gjithmonë nga ata që lejohen të mashtrohen
Eshtë kënaqësi e dyfishtë, që të mashtrosh mashtruesin
Lufta është e drejtë kur është e domosdoshme; armët janë të lejueshme kur nuk ka shpresë, përvec se tek armët
Princët dhe qeveritë janë shumë më të rrezikshëm se sa elementët e tjerë të shoqërisë
Njerëzit janë kaq të thjeshtë, dhe jepen kaq shpejt pas dëshirave të momentit, saqë ai që mashtron, do të gjejë gjithmonë nga ata që janë gati të mashtrohen./Bota.al

Related

Aforizma 6781763193773731991

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item