(VIDEO) PASOJAT E VËRSHIMEVE, “AUTORITETET TË JAPIN PËRGJEGJËSI PENALE”

Reshjet e shiut në Shkup u takojnë atyre të mesmeve dhe jo vërshimeve të mëdha, ndërsa katastrofa në Hasanbeg dhe rrethinë, ndodhi si ...


Reshjet e shiut në Shkup u takojnë atyre të mesmeve dhe jo vërshimeve të mëdha, ndërsa katastrofa në Hasanbeg dhe rrethinë, ndodhi si pasojë e ndërtimeve jo të sistemuara, por edhe nga mungesa e kanalizimeve, kanaleve joadekuate dhe jocilësore. Kështu vlerëson Inxhinieri dhe eksperti i punëve ndërtimore, Shefki Aliti, raporton SHENJA.
“Me dimensione të vogla, ka norma ku si bazë duhet të merret që së paku për një metër katror të ketë 200 deri në 250 litra shi. Dhe kjo merret si bazë për ndërtimin e një kanali të një lagje ose të një qytetit. Këto norma dhe cilësi teknike nuk janë paraparë ose nuk janë aprovuar gjatë ndërtimit të objekteve dhe natyrisht edhe paraprakisht gjatë pranimit të projekteve që janë adekuat”, tha për TV SHENJA, Shefki Alili, Inxhinier.
Inxhinieri Aliti thotë se prokuroria duhet të veproj sipas ligjit ndaj personave që kanë kryer punimet në autostradë dhe vendbanimet për rreth, e sidomos inxhinierët.
 “Mendoj se përgjegjësi penale mbajnë inxhinierët e komunës së Gazibabës, dhe komunës së Haraçinës. Ata është dashur ti kontrollojnë punimet dhe t’i pranojnë projektet adekuate.// Këtu vjen në pyetje edhe kualiteti i ndërtimit të autostradës që e ndërtoi ‘Granit’, të asaj pjese, ku vërshimet patën fuqinë që t’i rrënojnë edhe mbrojtësit anësorë prej hekuri. Pat fuqi të rrënojnë autostratën. Dmth, zbatuesi i ‘Granit’ nuk i ka bërë punët sipas ligjit dhe projekteve”, tha më tej inxhinieri Aliti.
Shembull të këtillë, sipas ekspertit ndërtimor Shefki Aliti, ka ndodhur në Turqi.
“Ku ndodhi fatkeqësia e tërmetit në periferinë e Stambollit ku ranë shumë viktima prej tërmetit, prokurori i Turqisë ka ngritur aktakuzë kundër 224 inxhinierëve të Turqisë që kanë qenë zbatues dhe mbikëqyrës të punimeve dhe ata nuk kanë përdorur material ndërtimor adekuat”, u shpreh Aliti.
Siç potencon Aliti, është ligj natyror që pas vërshimeve, të vijnë edhe tërmetet, veçanërisht kur dihet se Shkupi ka qenë i rrafshuar disa herë me tokën prej tërmeteve, e sidomos në vitin 1963 i cili e Rrafshoi Shkupit.
Mefail Ismaili /SHENJA/

Pasojat e vërshimeve, “Autoritetet të japin... by tvshenjaofficial

Related

Maqedoni 7963383553093966401

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item