Depresioni: Çfarë e shkakton, simptomat dhe si trajtohet

Depresioni klinik është një sëmundje, një gjendje mjekësore. Ai në mënyrë sinjifikative prek mënyrën sesi dikush ndihet, duke shkaktua...


Depresioni klinik është një sëmundje, një gjendje mjekësore. Ai në mënyrë sinjifikative prek mënyrën sesi dikush ndihet, duke shkaktuar një ulje të vazhdueshme të humorit. Depresioni shpesh është i shoqëruar nga një sërë simptomash të tjera fizike dhe psikologjike që mund të ndërhyjnë në mënyrën sesi një person funksionon në jetën e përditshme. Simptomat e depresionit në përgjithësi reagojnë pozitivisht ndaj mjekimit.
Simptomat e depresionit
Depresioni ka një sërë simptomash dhe prek çdonjërin prej nesh në mënyra të ndryshme. Simptomat përfshijnë:
-Të ndjerit shumë të mërzitur ose të lotuar;
-Çrregullime në modelet normale të gjumit;
-Humbje interesi dhe motivimi;
-Të ndjerit të pavlefshëm dhe fajtor;
-Mungesë kënaqësie në aktivitete;
-Ankth;
-Ndryshim në të ngrënë ose peshë;
-Humbje ndaj interesit seksual;
-Dhimbje fizike; dhe
-Dëmtim të të menduarit ose të përqendrimit.
Çfarë e shkakton depresionin?
Ekzistojnë shkaqe të ndryshme që përbëjnë shkaktarët e mundshëm të depresionit. Depresioni mund të jetë reagim i një situate stresuese siç është humbja ose stresi (depresion reaktiv). Disa gra e përjetojnë stresin gjatë periudhës së lindjes së fëmijës (depresion postnatal).
Depresioni mund të jetë pjesë e sëmundjes, siç është çrregullimi bipolar, në të cilin personi përjeton ndryshime humori ekstreme pa asnjë arsye, të qenit shumë në qejf ose shumë të depresionuar.
Depresioni mund të mos lidhet me ndonjë shkak të jashtëm, por lidhet me një çekuilibër kimik në tru (depresion endogjen). Ndonjëherë personi mund të ndikohet aq shumë sa që përjeton simptoma të psikozës dhe mund të mos jetë në gjendje që të dallojë atë që është e vërtetë.
Edhe fëmijët dhe adoleshentët mund të depresionohen. Kjo mund të shfaqet në mënyra të ndryshme dhe ato janë ndihmuar nga një doktor që është specialist në këtë fushë.
 depresiion 1
Sa njerëz e zhvillojnë depresionin?
Rreth 20 % e njerëzve do të përjetojnë sëmundjen depresive në një moment të caktuar të jetës së tyre. Rreth 6 % përjetojnë një formë sëmundjeje më të rëndë.
Si është trajtuar depresioni?
Trajtimi do të ndikojë shumë për të reduktuar dhe madje eleminuar simptomat e depresionit. Trajtimi mund të përfshijë një kombinim ilaçesh, një terapi individuale dhe një suport komuniteti. Ndonjëherë edhe terapia elektrokonvulsive (ECT) mund të jetë ndihmuese.
-Ilaçet – Ilaçe të caktuara ndihmojnë trurin që të rivendosë ekuilibrin e zakonshëm kimik dhe ndihmojnë në kontrollin e simptomave të depresionit.
-Terapitë individuale – Doktori, psikologu ose një profesionist shëndeti flet me personin rreth simptomave dhe diskuton alternativat e mundshme të të menduarit dhe të ballafaqimit të kësaj situate.
-Programet mbështetëse të komunitetit – Ky suport do të përfshijë informacione, akomodim, ndihmë në gjetjen e punës së përshtatshme, trajnime dhe edukim, si dhe rehabilitim psikologjik dhe grupe mbështetëse reciproke. Të kuptuarit dhe pranimi nga komuniteti janë gjithashtu elemente shumë të rëndësishme.
5 mënyra për të luftuar sulmet e ankthit
Rruga drejt shërimit nga depresioni
Të shërohesh nga depresioni kërkon veprim nga ana juaj si marrja e një aktiviteti sportive, apo kontaktet e shpeshta me natyrën, pirja e një kafeje me miqtë apo dhe vajtja në kinema. Çelësi për shërimin nga depresioni është ta fillosh me disa qëllime të vogla dhe ngadalë të ecësh përpara. Një rol të rëndësishëm për mbajtjen larg të depresionit luan edhe mbështetja e familjarëve apo miqve. Megjithëse personat që vuajnë nga depresioni e kanë të vështirë të kërkojnë ndihmë nga të tjerët, izolimi dhe vetmia e përkeqësojnë gjendjen edhe më shumë. Pra, një nga ato hapat e vogla që duhet të ndërmerrni çdo ditë është edhe mbajtja e marrëdhënieve te afërta dhe aktivitetet sociale për t’u shëruar nga depresioni.
Disa hapa të përditshëm për lehtësimin e depresionit.
 1. Flisni me dikë për ndjenjat tua
 2. Ndihmo dikë vullnetarisht
 3. Pi një kafe apo ha një drekë me një mik apo mike
 4. Shoqëro dikë për në kinema, koncert apo në ndonjë “party”
 5. Telefononi apo dërgojini e-mail një miku të vjetër
 6. Kujdesuni për vetveten
Për t’u shëruar nga depresioni ju duhet të kujdeseni për vetveten. Kjo përfshin edhe kohën që gjen për gjërat që ju bëjnë të ndiheni mirë apo që ju pëlqejnë.
Edhe pse ndonjëherë është e vështirë të përjetoni lumturi vazhdoni të bëni ato aktivitete që më parë i cilësonit si të kënaqshme, një hobi apo sport që ju ka pëlqyer më parë. Dëgjoni muzikë, mund të provoni të dëgjoni Moxartin apo të pikturoni.

Lista e gjërave që ju bën të ndjeheni mirë
Hartoni një listë të gjërave që ju bëjnë të ndjeheni mirë. Përfshini në të çdo strategjie, aktivitet etj, që ju ka ndihmuar më parë.
 1. Kalojeni kohën në natyrë
 2. Listoni tiparet që ju pëlqejnë
 3. Lexoni një libër apo revistë interesante
 4. Shihni më shpesh filma komik
 5. Bëni më shpesh masazh apo shkoni në Spa
 6. Dëgjoni muzikën tuaj të preferuar
 7. Përmbushni disa nga detyrat që i keni lënë pas dore
 8. Mbani një kafshë shtëpiake ose merruni me rritjen e luleve
Bëni ushtrime të rregullta fizike.
Shkencëtarët thonë se aktiviteti fizik mund të jetë i vlefshëm për të luftuar një gjendje depresive të moderuar. Duke ecur apo vrapuar çlirohet endorfina, që rregullon humorin, gjithashtu lehtëson muskujt e tensionuar.

Related

Shëndet & estetikë 9154436103637372181

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item