Thesare mahnitës të mitologjisë: Mjalti i poezisë (mitologjia nordike)

Të gjithëve na pëlqen një pije e mirë herë pas here, por kur ju një Zot, nuk mund të pish një lëng vdekatarësh. Panteoni Nordik ka një...


Të gjithëve na pëlqen një pije e mirë herë pas here, por kur ju një Zot, nuk mund të pish një lëng vdekatarësh. Panteoni Nordik ka një pije vërtetë shumë të çuditshme – Lëngu i Poezisë.
Historia prapa pijes shkon shumë pas në kohë. Dikur ishte një njeri i quajtur Kvasir, një njeri i krijuar prej frymës hyjnore, dhe që ishte njeriu më i zgjuar në botën e njohur. Një ditë, Kvasiri u vra nga dy xhuxhë, të cilët nga xhelozia, me gjakun e tij krijuan një lëng të mirë, i cili u jepte të gjithë atyre që e punin, inteligjencën e Kvasirit.
Pas pak kohësh, lëngu ra në duart e gjigandit Suttung, i cili u mashtruar nga mbreti i perëndive, Odini, që ia mori lëngun. Odini, në udhëtimin e tij drejt Asgardit, humbi një pjesë të lëngut magjik, i cili ra në Midgard, pra në botën tonë. Kushdo që u prekur nga lëngu, u bë poet dhe mendimtar, ndërsa më të mëdhenjtë ishin ata që u lanë me lëngun magjik, nga vetë Odini./bota.al

Related

Mitologji 8562775059161351624

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item