Skandali i Panamasë, ekonomistët propozojnë rregulla të reja globale

Plot 300 ekonomistë në zë kërkojnë rregulla të reja globale, të cilat do t’i detyrojnë kompanitë të raportojnë publikisht, shtet më sht...


Plot 300 ekonomistë në zë kërkojnë rregulla të reja globale, të cilat do t’i detyrojnë kompanitë të raportojnë publikisht, shtet më shtet, aktivitetet e tyre të tatueshme.

Në një letër drejtuar udhëheqësve botërore, grupi nxit Mbretërinë e Bashkuar të kthehet në udhëheqësen e përpjekjeve për transparencë më të lartë tatimore.

Vendet e varfra, sipas tyre janë humbësit më të mëdhenj, e ata që paguajnë koston e vërtetë të “parajsave fiskale”.

Në mesin e firmëtarëve të letrës së realizuar në bashkëpunim me organizatën e bamirësisë “Oxfam”, janë edhe autori “best-selling” Thomas Piketty dhe fituesi i Nobelit të Ekonomisë në 2015-n, Angus Deaton.

Nisma e grupit të ekspertëve paraprin samitin antikorrupsion të qeverisë britanike të enjten, ku pritet të marrin pjesë politikanë nga 40 vende të globit dhe përfaqësues të Bankës Botërore e Fondit Monetar Ndërkombëtar.
Po sot, një raport i mbështetur në të dhënat e të ashtuquajturave “Panama Papers” e nxjerr Zelandën e Re si vendin kryesor për fshehjen e parave nga pasanikët. Kryeministri John Key është vënë nën presionin për të marrë masa, pasi mediet lokale analizuan më shumë se 61 mijë dokumente të rrjedhura nga arkivi i “Mossac Fonseca”-s, që lidheshin me këtë shtet.

Firma panameze duket e kishte promovuar Zelandën e Re si një vend ideal për të bërë biznes, falë lehtësirave të mëdha tatimore, nivelit të lartë të ruajtjes së fshehtësisë dhe sigurisë së fortë ligjore.

Related

Top Lajm 2383521518909357392

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item