Shpenzimet ushtarake: Ja shtetet që shpenzojnë më shumë

Kur bëhet fjalë për armatime, herën e parë mendja na shkon te SHBA: Përkundër tendencave të lehta të administratës Obama, për zvogël...


Kur bëhet fjalë për armatime, herën e parë mendja na shkon te SHBA: Përkundër tendencave të lehta të administratës Obama, për zvogëlimin e buxhetit të ushtrisë, ky vend mban akoma vendin e parë duke pasur buxhetin sa një e treta e gjithë botës.
Megjithatë, sa i takon buxhetit më të madh të shteteve për kokë banori, vendin e parë e mban Arabia Saudite, ku një shtetas i saj paguan mesatarisht 2778$ për ushtrinë. Më pas vijnë omanezët, izraelitët dhe amerikanët me 2574, 1923, 1854 dollarë respektivisht (shih infografikun në fund). Për krahasim gjermanët paguajnë 482 dollarë.
Sa u takon shpenzimeve qeveritare, sipas përqindjes vendin e parë e zë monarkia e Omanit me 28.2 përqind. Më pas vijnë Sudani Jugor (28%), Arabia Saudite (27.4%), Pakistani(18.7%), Armenia(16.4%) dhe Singapuri (16%).
Vendet që kanë shtuar më tepër shpenzimet për ushtrinë, afërmendsh janëUkraina(+65), Kongo(+44) dhe Iraku(+38).
Vendet me rekord më negativ, që kanë ulur shpenzimet e ushtrisë janë Shqipëria (-11 përqind), Bolivia(-14%), Siera Leona(-20%), Afganistani (-21%) dhe Angola(-36).
Infografiku i sjellë nga Der Spiegel, nxjerr Shqipërinë në vendet me uljen më drastike të buxhetit për ushtrinë

Related

Top Lajm 7379639568059035250

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item