Fitoi 700 mijë dollarë pasi zgjidhi këtë ekuacion 379-vjeçar

Mendoni se të jesh profesor matematike nuk të jep përfitime të mëdha monetare? Profesori britanik Andrew Wiles dëshmon të kundërtën. ...Mendoni se të jesh profesor matematike nuk të jep përfitime të mëdha monetare?

Profesori britanik Andrew Wiles dëshmon të kundërtën. Ai ka fituar plot 700 mijë dollarë pasi zgjidhi një ekuacion matematikor 379 vjet të vjetër, që nuk ishte zgjidhur më parë.

Profesori i universitetit të “Oksfordit”, fitoi çmimin “Abel Prize 2016”. Që kur ishte 10-vjeç ai ishte bërë kureshtar për ekuacionin e famshëm në fushën e matematikës.

Wiles u përpoq ta zgjidhte ekuacionin në vitet e rinisë por dështoi. Megjithatë pas shumë vitesh ekuacioni u zgjidh. Ekuacioni në fjalë, i propozuar nga matematicieni francez Pierre de Fermat,  është X+ Y= Zn, kur n është më e madhe ose e barabartë me  3. Teorema është e thjeshtë në dukje, por zgjidhja kërkoi plot 200 faqe dhe 7 vjet punë.Related

Shkencë 3621386008452896699

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item