Kanabis: Të gjitha efektet që jep droga më e famshme në botë

Kanabis është një drogë që vjen nga bimët e kërpit Indian, si p.sh. Cannabis sativa dhe Cannabis indica. Kimikati kryesor aktiv në kana...


Kanabis është një drogë që vjen nga bimët e kërpit Indian, si p.sh. Cannabis sativa dhe Cannabis indica. Kimikati kryesor aktiv në kanabis është THC (delta-9 tetrahydrocannabinol).
Kanabis është një drogë depresive. Drogat depresive nuk të bëjnë të ndihesh medoemos në depresion. Ato ulin aktivitetin e sistemit nervor qendror dhe të mesazheve që shkojnë midis trurit dhe trupit. Kur merren doza të larta kanabisi mund të shkaktohen edhe efekte halucinogjen-e.
Emra të tjerë
Kanabis njihet edhe si bar, tenxhere, hashash, prashitkë, gozhupa, lubrifikant, barishte, nxehma, Buda, bashkues, ngjitës, buqeta, kulmi, zdrugim, hidro, filli, tymi dhe pija.
KANABIS5
Cila është pamja e kanabis?
Gjethet nga bima e kanabis janë në të gjelbër të hapur dhe kanë një formë të dallueshme me pesë ose shtatë fletë. Lulet në majë dhe gjethet e sipërme kanë një vaj tip rrëshire ngjitëse.
Kanabis përdoret për efektet psikoaktive (ndryshim i sjelljes dhe të menduarit), efektet të THC dhe përbërësve të tjerë aktivë. THC është kimikati në kanabis që bën që të ndihesh “mirë”.
Ka tre forma kryesore të kanabis psikoaktive: marijuana, hashashi dhe vaji i hashashit.
Marijuana është forma më potente dhe e zakonshme e kanabis. Marijuana janë gjethet e thara dhe lulet e bimës.
Hashashi (“hash”) është rrëshira e tharë e kanabis, zakonisht në formën e copave të vogla. Përqendrimi i THC në hashash është më i lartë se te marijuana dhe jep efekte më të forta.
Vaji i hashashit është një likuid i trashë, në kafe të errët deri në të zezë që ekstraktohet nga kanabis. Vaji i hashashit është forma më e fortë e kanabis.
tumblr_nkajt8gLU11sx10exo1_500
Si dhe përse përdoret?
Format e ndryshme të kanabis përdoren në mënyra të ndryshme:
Marijuana – pihet si cigare me dorë ose në pipë.
Hashashi – shtohet në duhan dhe pihet ose piqet dhe konsumohet së bashku me ushqime të tilla si p.sh. biskotat.
Vaji i hashashit – zakonisht përhapet në një letër cigareje dhe pastaj pihet.
Efektet
Efektet e çdo droge (përfshirë kanabis) variojnë nga personi në person. Sesi kanabis ndikon tek një person varet nga shumë gjëra përfshirë masën, peshën dhe shëndetin, gjithashtu nëse personi e përdor atë më vete apo së bashku me droga të tjera përafërsisht në të njëjtën kohë. Efektet e çdo droge janë gjithashtu edhe në varësi të sasisë së marrë.
Nuk ka nivel të sigurt për përdorimin e drogës. Përdorimi i çdo droge zakonisht ka rrezik – edhe ilaçet mund të prodhojnë efekte anësore të padëshirueshme. Është e rëndësishme që të bëhet kujdes kur merret çdo tip droge.
Efektet e menjëhershme
-Shfrenim;
-Të qeshura spontan-e;
-Sjellje e qetë dhe reflektive;
-Perceptim i ndikuar për zhurmat, ngjyrat dhe ndjenja të tjera;
-Konfuzion;
-Të menduar dhe memorje e alteruar;
-Ankth;
-Paranojë e lehtë;
-Vizione të alteruara;
-Sy të skuqur e të përgjakur;
-Qetësim;
-Gjumë;
-Koordinim dhe balancim i reduktuar;
-Rritje e ritmit të zemrës;
-Presion i ulët gjaku;
-Rritje oreks-i.
Dozat e ulëta dhe të moderuara
Dozat e ulëta të kanabis mund të prodhojnë efekte që zgjasin 2-4 orë pas pirjes. Efektet e oreksit (të ngrënit) zakonisht fillojnë pas 1 ore. Disa nga efektet përfshijnë:
Doza të mëdha
-Konfuzion;
-Nervozizëm;
-Eksitim;
-Halucinacion-e;
-Ankth ose panik;
-Largim nga realiteti;
-Rënie e kohës së reagim-it;
-Paranojë.
-Efektet afatgjata
Përdorimi për një kohë të gjatë i kanabis mund të ketë shumë efekte tek një individ:
Truri: Paaftësi në përqendrim, kujtesë dhe në të mësuar.
Mushkëri: Pirja e kanabis mund të rezultojë në një fyt të dëmtuar, astmë dhe bronkit.
Hormonet: Kanabis ndikon në prodhimin e hormoneve. Kërkimi tregon se disa përdorues kanabisi kanë ulje të dëshirës për seks. Cikle jo të rregullta menstrual-e dhe prodhim i ulët sperme janë raportuar gjithashtu.
Sistemi imun: ka disa shqetësime se pirja e kanabis mund të ndikojë në funksionimin e sistemit imunitar (sistemi imunitar).
Shëndeti mendor: Përdorimi i kanabis, kryesisht përdorimi në doza të mëdha dhe në mënyrë të rregullt, mund të lidhet me një kondicion që njihet si “psikozë e induktuar nga droga”, ose “psikoza kanabis”.
Ka të dhëna se përdorimi i rregullt i kanabis rrit simptomat psikotike tek njerëzit që janë vulnerabël për shkak të historisë së tyre personale dhe të familjes në lidhje me sëmundjet mendore. Kanabis gjithashtu duket se shkakton përkeqësim të simptomave psikotike për njerëzit me skizofreni dhe përdorimi i kanabis mund të ulë shanset për përmirësimin nga episodet psikotike.
94503777b64f5b1e7457f7b17ef905d4
Efekte të tjera të përdorimit të kanabis
Probleme sociale
Të gjitha çështjet e jetës së një personi mund të ndikohen nga përdorimi i drogave.
Mosmarrëveshjet ose frustrimi gjatë përqendrimit të drogës mund të shkaktojë debate në familje dhe të ndikojë në marrëdhëniet personale.
Problemet shëndetësore dhe ligjore gjithashtu mund të shtohen përveç atyre personale, financiare dhe marrëdhënieve të punës.
Marrja e kanabis me droga të tjera
Efektet e miksimit të kanabis me droga të tjera përfshirë alkoolin apo me ilaçe të ndryshme (sidomos kur ato merren pa recetë) janë të paparashikueshme.
Kur njerëzit pinë alkool dhe përdorin kanabis në të njëjtën kohë, ata mund të kenë reaksione të forta si p.sh. të përziera/të vjella, panik ose paranojë.
Disa njerëz e përdorin kanabis për tu qetësuar nga stimul-antë të tillë si amfetamina dhe ekstazia. Miksimi i kanabis me ekstazinë lidhet me reduktimin e motivimit, memories dhe me probleme të shëndetit mendor.
Shtatzënia dhe të ushqyerit me gji
Kanabis mund të kalohet te një fëmijë i palindur nëpërmjet placentës, ose te një bebe nëpërmjet qumështit të gjirit.
Kërko më shumë në lidhje me efektet e kanabis gjatë shatzanisë dhe të ushqyerit me gji.
Vozitja
Është e rrezikshme të vozitësh gjatë përdorimit të kanabis. Efektet e kanabis si p.sh. alterimi i perceptimit, humbja e koordinimit dhe gjumit, mund të ndikojnë në aftësitë për të vozitur. Është me shumë rrezik që të vozitësh pas konsumit të alkoolit dhe përdorimit të kanabis sepse si kombinim mund të rriten efektet e përshkruara më lart.
Përdorimi mjekësor
Kanabis është përdorur për qëllime mjekësore për shumë shekuj. Është raportuar se kanabis mund të ndihmojë në kushte të tilla si më poshtë:
Të përziera dhe të vjella, pjesërisht kur shoqërohen me kemioterapi;
Humbje dhe reduktim peshe në njerëzit me HIV (human immunodeficiency virus), kancer ose anoreksi nervoze dhe mund të përdoret edhe si stimul-ues oreks-i;
Lehtësim nga simptomat e disa çrregullimeve nervore që përfshijnë spazmë të muskujve, sklerozë e shumëfishtë dhe dëmtimet e shtyllës kurrizore;
-Glaukoma;
-Epilepsi;
-Astmë.

Related

Shëndet & estetikë 8664461453365269684

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item