Përdorimi i mirë i kohës (më shumë se paratë) na bën vërtet të lumtur

A është i lumtur ai që mund të angazhohet në aktivitete të pëlqyeshme (ndoshta pa qenë i pasur) apo ata që kanë shumë para dhe ndoshta...


A është i lumtur ai që mund të angazhohet në aktivitete të pëlqyeshme (ndoshta pa qenë i pasur) apo ata që kanë shumë para dhe ndoshta pak kohë të lirë, sepse e kalojnë gjithë ditën në punë ( për të fituar më shumë para)? Përgjigja mund të duket e qartë, por një grup i studiuesve amerikanë ka kërkuar ta vërtetojë përmes një sondazhi të gjerë, rezultatet e të cilit u botuan në internet.

Në gjashtë studime, me një total prej mbi 4.600 pjesëmarrësish, është formuluar pikërisht kërkesa për të zgjedhur një prioritet midis kohës në dispozicion dhe sigurimit të një sasie të mirë parash. Mostra është ndarë në gjysmë, me një përqindje pak më të lartë (sidomos për njerëzit e moshës) të njerëzve të cilët kanë zgjedhur disponueshmërinë e kohës. Hulumtuesit vunë në dukje se tek pjesëmarrësi zgjedhja e një opsion apo një tjetri ishte e qëndrueshme, si nëse ajo kishte lidhje me aktivitetet normale dhe ndërveprimet e përditshme, ashtu dhe nëse prekte eventet e jetës si familja, fëmijët, puna.

Në përfundim, autorët shpjegojnë se për të vlerësuar më shumë kohën nuk ka nevojë të prishim jetën, por mund të jetë e mjaftueshme ndonjë këshillë e vogël, se si të punojmë disa orë më pak (në qoftë se është e mundur), të paguajmë dikë që të kryejë aktivitetet që nuk na pëlqejnë (p.sh. punët e shtëpisë) dhe të përdorim paj nga koha për aktivitete konstruktive, të tilla si vullnetarizmi. Është e qartë se fjalimi mbetet pak teorik dhe se jo të gjithë mund ti sigurojnë vetes të tillë luks.

Gjithashtu mos harroni se për disa njerëz që të punojnë përtej pagës së fituar, është një kënaqësi e vërtetë: në këto raste ndoshta nuk ka nevojë për të ndryshuar, koha e individit është shfrytëzuar tashmë në maksimum. Por, Ashley Ëhillans dhe kolegët nuk kanë asnjë dyshim: ‘Të kemi më shumë kohë të lirë na bën më të lumtur se të kemi më shumë para, mjafton të heqim dorë nga disa orë punë për t’u angazhuar në aktivitete të tjera, jo domosdoshmërisht fitimprurës nga pikëpamja ekonomike, për tu ndjerë më mirë.’

Related

Shëndet & estetikë 8608207241060254502

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item