Legjenda e Parajsës së humbur dhe si nostalgjia për të kaluarën “lumturon” të tashmen

Siç mund ta dimë mirë të gjithë, pasi kemi dëgjuar gjyshërit dhe etërit tanë të na flasin me nostalgji për vitet pesëdhjetë, njerëzit e ...


Siç mund ta dimë mirë të gjithë, pasi kemi dëgjuar gjyshërit dhe etërit tanë të na flasin me nostalgji për vitet pesëdhjetë, njerëzit e shohin të kaluarën, përgjithësisht me syze rozë. Por kjo prirje për nostalgji nuk është e kufizuar vetëm tek të moshuarit, që përsërisin pa paushim, se si fëmijët tregonin më shumë respekt në kohën e tyre. Shumë shpesh, kjo është tendencë për kultura të tëra. Merrni Kopshtin e Edenit. Historia e një toke në harmoni, e pakorruptuar prej dhimbjes apo epsheve, është copa më e mirë e nostalgjisë së “kohëve të shkuara të bukura” që do të ndeshni ndonjëherë. Grekët e lashtë, kujtonin me nostalgji epokën e tyre të artë dhe kohën heroike – një kohë kur bota ishte më e mirë, burrat ishin burra, dhe gjërat nuk ishin kaq keq. Ide të ngjashme shfaqen në besimet e hinduve, nordikëve dhe persëve, ku gjithmonë spikat një utopi e humbur, tek e cila kultura moderne nuk mund të kthehet kurrë. Eshtë e interesante, por prapa gjithë kësaj mund të ketë një arsye shkencore. Studimet e fundit kanë treguar se kujtimet e idealizuar të të kaluarës, mund të na bëjnë më të lumtur në të tashmen./Bota.al

Related

Mitologji 1605451608636901047

Arkivi

Kontakt

Name

Email *

Message *

STUDJESA PETROL

item